30/11/08

ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ αίσθηση προκάλεσε η διάλεξη του καθηγητή Αλέξη Ηρακλείδη στα Λεχαινά



Αίσθηση,αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή (Σάββατο 29/11) διάλεξη του καθηγητή διεθνών σχέσεων Αλέξη Ηρακλείδη με θέμα "Ελληνοτουρκικές σχέσεις-μύθος και πραγνματικότητα" που οργάνωσε η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα.
Ο ομιλητής παρουσίασε μια τολμηρή ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από τους μύθους που καλλιεργούν οι δύο πλευρές διαιωνίζοντας μιαν μακραίωνη αντιπαλότητα. Στους μύθους αυτούς αντιπαρέθεσε με ντοκουμέντα την ιστορική πραγματικότητα όπως αυτή προκύπτει μέσα από την πολυεπίπεδη επιστημονική έρευνα.
"Έλληνες-Τούρκοι αποτελούν κλασική περίπτωση «αντίπαλης δυάδας» και βαθιά ριζωμένης εθνικής σύγκρουσης, με πολύχρονη ιστορία αντιπαράθεσης και εχθρότητας, όπως οι περιπτώσεις Γάλλων-Γερμανών (1800-1945), Αρμενίων-Τούρκων, Σέρβων-Αλβανών, Ισραηλινών-Αράβων, Ινδών-Πακιστανών ή Κινέζων-Ιαπώνων. Μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ελληνοτουρκική αντιπαλότητα είναι από τις ελάχιστες μακροβιότερες συνεχιζόμενες διακρατικές συγκρούσεις.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε μαύρα μεταξύ των δύο πλευρών. Από το 1912 και μετά υπήρχαν τρεις περίοδο καλών σχέσεων: 1930-1940, 1945-1954 και 1999-σήμερα (αν και όχι τόσο θερμή όπως 1930-54), δηλαδή είχαμε 1/3 αγαστές σχέσεις, καλή γειτονία.
Με αυτά τα δεδομένα πιο συμπέρασμα άραγε να συνάγει κανείς; Μήπως ότι ο ανταγωνισμός είναι πιο πιθανός, πιο φυσιολογικός στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και των λαών τους; Δηλαδή κατά τη γνωστή φράση που ακούγεται «οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι προορισμένοι να είναι εχθροί»;

Στο τέλος ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων του ακροατηρίου, όπως για τα γεγονότα της Σμύρνης, το αν υπήρχε κρυφό σχολειό, το κυπριακό, το Αιγαίο ,τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: