26/11/08

Η ΗΛΕΙΑ ΠΕΝΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ


Αύριο το απόγευμα στον Πύργο θα γίνει η κηδεία του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Γιώργης Παυλόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας, στις 22 Ιουνίου 1924, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν ολοκληρώθηκαν. Εργάστηκε ως λογιστής και γραμματέας σε ιδιωτικούς φορείς. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του το 1943, στο περιοδικό "Οδυσσέας", που εξέδιδε με φίλους του στον Πύργο. Ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά Ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά έντυπα και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με τον φίλο του ποιητή Τάκη Σινόπουλο, σε μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων, τα οποία συμπεριέλαβε ο Σινόπουλος στο έργο του. Εξέδοσε τις ποιητικές συλλογές: "Το κατώγι" (Ερμής, 1971), "Το σακί" (Κέδρος, 1980), "Τα αντικλείδια" (Στιγμή, 1988), "Τριαντατρία χαϊκού" (Στιγμή, 1990), "Λίγος άμμος" (Νεφέλη, 1997), "Ποιήματα 1943-1997" (συγκεντρωτική έκδοση, Νεφέλη, 2001) και "Πού είναι τα πουλιά" (Κέδρος, 2004). Συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εκδόθηκε η αλληλογραφία του με το φίλο του πεζογράφο Νίκο Καχτίτση: "Τα γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο", Σοκόλης, 2002. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και συμμετείχε στην ΙΘ' Πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Η.Π.Α. και Καναδά, και περιέχονται στα διδακτικά βιβλία για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ' Ενιαίου Λυκείου. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
-----------------------------------------------------------------------------

Τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για την απώλεια του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου.
Ο Γιώργης Παυλόπουλος υπήρξε μια εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα και η αναγνώριση του έργου του είναι παγκόσμια.
Για όλους εμάς υπήρξε δάσκαλος και φίλος. Δίδαξε με τις γνώσεις και το ήθος του και συμπαραστάθηκε σε κάθε προσπάθειά μας, ατομική ή συλλογική.
Η Ηλεία, που τόσο αγάπησε, πενθεί τον Γιώργη Παυλόπουλο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και θα μας καθοδηγεί το έργο που μας άφησε παρακαταθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: