11/4/23

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-7.ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Πέρα από την ετήσια εβδομάδα Λόγου και Τέχνης ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΕΙΑ,ο Σύλλογος οργάνωνε τακτικά ομιλίες με γνωστούς και εξειδικευμένους ομιλητές .Έτσι τον Αύγουστο του 1972 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, οργάνωσε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Χρήστο Σολωμονίδη,ενώ τον Ιανουάριο του 1973 παρουσίαση των Απάντων του Ανδρέα Καρκαβίτσα (εκδόσεις Καπόπουλος) από τον επιμελητή τους φιλόλογο Στράτο Χωραφά.

 Τον Αύγουστο του 1975 οργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον Κυπριακό λαό με ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και προβολές, εκδηλώσεις που επαναλήφθηκαν το 1976 στην επέτειο της εισβολής. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου οργανώθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον συγγραφέα Σπύρο Πλασκοβίτη με θέμα “Δημοκρατία και Τέχνη στην Ελλάδα” και τον επόμενο μήνα ομιλία του καθηγητή Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη με θέμα “Πολιτική και Κοινωνία στην Ελλάδα”. Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους οργανώθηκε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στο Παιδί με συμμετοχή γνωστών παιδοψυχολόγων και εκπαιδευτικών. 

Το 1978 οργανώθηκε εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ομιλητή τον συγγραφέα και εκδότη του ομώνυμου περιοδικού Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου. Είναι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με την έντονη πολιτικοποίηση και είναι φυσιολογική η αναζήτηση απαντήσεων και προοπτικής στα θέματα δημοκρατικής οργάνωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Έτσι σαν επόμενο βήμα προχωράμε στα ειδικότερα θέματα πολιτισμού και ανιχνεύουμε την εξελισσόμενη δημιουργία και πραγματικότητα.

 Τον Μάη του 1979 ο θεατρικός συγγραφέας Μήτσος Ευθυμιάδης θα μας μιλήσει για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο ,ενώ τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στο Ηλειακό κοινό τον Ηλείο ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο και τον Αύγουστο του 1980 τον επίσης Ηλείο ζωγράφο Δανιήλ. Τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου θα παρουσιασθεί και η έκδοσή μας “Ανθολογία Ηλείων Λογοτεχνών” ,συλλογικό έργο μελών του συλλόγου μας

. Ο Σύλλογος όμως ενδιαφέρεται και για το περιβάλλον και είναι αυτός που από το 1979 οργανώνει δημόσια συζήτηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, ενώ το 1982 προσκαλεί τον γνωστό ακτιβιστή Βλάση Βελλόπουλο να μιλήσει για το αναπτυσσόμενο οικολογικό κίνημα.

 Ο Σύλλογος όμως ξέρει να τιμά και τους ανθρώπους που πρόσφεραν στον τοπικό πολιτισμό και την κοινωνία μας. Τον Οκτώβρη του 1983 οργανώνει εκδήλωση για τον λαογράφο και εκδότη των “Ηλειακών” Ντίνο Ψυχογιό και τον Μάη του 1989 για τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Βάσο Κόρπα. Επίσης τιμά τις Εθνικές, εργατικές και. αγωνιστικές επετείους (όπως του Πολυτεχνείου το 1985 με ομιλητή τον Νίκο Μπίστη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: