25/1/16

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 23/1 η πρώτη για το 2016 εκδήλωση της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα με ομιλητή τον συγγραφέα Γιώργο Ν.Οικονόμου που ανέπτυξε το θέμα "Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο".


( Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους της Π.Ο.Φράγμα ο Διονύσης Κράγκαρης)
 Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 23/1  η πρώτη για το 2016 εκδήλωση της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα με ομιλητή τον συγγραφέα Γιώργο Ν.Οικονόμου που ανέπτυξε το θέμα "Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο".
Στον φιλόξενο χώρο του καφέ-ΟΣΕ Λεχαινών, που γίνονται οι εκδηλώσεις της Π.Ο.Φράγμα ανελλιπως από το 2003, όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ομιλία τεκμηριωμένη που απαντούσε με στοιχεία σε διάφορους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί
επί δεκαετίες γύρω από το θεμα "Βυζάντιο και ελληνικότητα".

 Ο Γ.Ν.Οικονόμου αναφέρθηκε στην κυρίαρχη εθνοθρησκευτική ιδεολογία, η οποία έχει βασικές συνιστώσες το "ένδοξο τρισχιλιετές έθνος", τη "συνέχεια του ελληνισμού", τη "διαμόρφωση εθνικής συνείδησης στο  ύστερο βυζάντιο", την "ελληνικότητα του Βυζαντίου", την ορθόδοξη θρησκεία την εκκλησία, τις ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις".
"Ολα αυτά τα ιδεολογήματα, τόνισε ο ομιλητής, επανέρχονται με επιμονή σε ένα μέρος των διανοουμένων, των εθνικιστών, των εκκλησιαστικών παραγόντων, των θεολόγων και κατασκευάζουν την ιδεολογική εικόνα των πραγμάτων, την ιδεολογική χρήση της ιστορίας, τονίζοντας επιλεκτικώς ορισμένα γεγονότα και αποσιωπώντας, ενσυνειδήτως ή ανεπιγνώστως, άλλα εξίσου σημαντικά".
Στο τέλος ο ομιλητής απάντησε σε πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις του κοινού.

O Γιώργος Ν. Οικονόμου σπούδασε Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Συμμετείχε ενεργώς στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Κορνήλιου Καστοριάδη με τον οποίο άρχισε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει Master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάσθηκε στη Μέση Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες. Είναι τακτικός αρθρογράφος στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Έχει επιμεληθεί τρία αφιερώματα στον Κορνήλιο Καστοριάδη, ένα σε περιοδικό και δύο σε βιβλία. Κυκλοφορούν τα βιβλία του "Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη" (εκδ. Παπαζήση, 2007), "Η αριστοτελική πολιτεία" (εκδ. Παπαζήση, 2008). "Από την κρίση του κοινοβουλευτισμού στη δημοκρατία" (εκδ. Παπαζήση, 2009). "Πολυτεχνείο 1973. Η απαρχή του αυτόνομου κινήματος" (εκδ. Νησίδες, 2013), "Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο" (εκδ. Εξάρχεια, 2014), "Αμεση δημοκρατία. Αρχές, επιχειρήματα,δυνατότητες" (εκδόσεις Παπαζήσης 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: