2/11/15

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ


Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε στις 27 0κτωβρίου και κηδεύτηκε στη γενέτειρά του τον Πύργο, ο Θόδωρος Βαρουξής, ένας σεμνός πνευματικός άνθρωπος που διακρίθηκε στη ζωή του για τη συνέπεια στις αρχές  και ιδέες   που υπηρέτησε, για τις οποίες μάλιστα εξορίστηκε την περίοδο 1946-1948.
Ο Θόδωρος Βαρουξής υπήρξε ιδρυτικό μέλος του "Πυργιώτικου Παρνασσού" που συγκροτήθκε το 1943 και είχε έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Κατοχής με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και την έκδοση του περιοδικού "Οδυσσέας" με το οποίο συνεργάστηκαν μέλη του συλλόγου όπως οι  Τάκης Σινόπουλος, Γιώργης Παυλόπουλος, Τάκης Δόξας, Σάκης Καράγιωργας, Θανάσης Εξαρχόπουλος, Τάκης Λουμιώτης  κ.α. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και εξέδιδε την εφημερίδα "Μαχητής".Εργάστηκε στο λογιστήριο της τοπικής εφημερίδας "Πατρίς".

Στην πρώτη  φωτογραφία διακρίνεται πρώτος εξ αριστερών στο τραπέζι δίπλα στους φίλους του  ποιητές Γιώργη Παυλόπουλο και Ντίνο Ηλιόπουλο, στην εκδήλωση που οργάνωσε στον Σταθμό των Λεχαινών η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στι; 18/12/ 2004 με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο", στην οποία εκδήλωση ήταν ένας εκ των ομιλητων.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την εκδήλωση για τον ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο, που οργάνωσε στα Λεχαινά στις 21/1/1979 ο σύλλογος "Μορφωτική Ενωση Λεχαινών ο Ανδρέας Καρκαβίτσας", στην οποία ο Θόδωρος Βαρουξής μίλησε με θέμα "Η θέση του Παυλόπουλου στην Ελληνική ποίηση" (περιοδικό Διάλογος, τχ5/1979) .

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: