5/11/07

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11/07 στο καφε-ΟΣΕ Λεχαινών παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Ν.Οικονόμου "Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη"


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΦΡΑΓΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007,
ώρα 8,30μμ
στο καφε-ΟΣΕ Λεχαινών

στην παρουσίαση του βιβλίου
του ΓΙΩΡΓΟΥ Ν.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

"Η άμεση Δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη"ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στη διεθνή βιβλιογραφία καθώς και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο παρατηρείται μια διαρκής σύγχυση γύρω από την έννοια της δημοκρατίας. Το πλήθος των προσδιορισμών που χρησιμοποιούνται (κοινοβουλευτική, αστική, μαζική, σοσιαλιστική,σύγχρονη,λαϊκή,έμμεση, αντιπροσωπευτική, ηλεκτρονική) καθιστά προβληματικό το νοημά της, δημιουργώντας μια απλουστευτική αναγωγή στην έννοια που είχε η δημοκρατία στην Αθήνα του 5ου -4ου αιώνα. Η συγχυση επιτείνεται από το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα σύγχρονα πολιτεύματα καλούνται και αυτοαποκαλούνται "δημοκρατίες". Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η διερεύνηση της έννοιας και του χαρακτήρα της άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας κατά την κλασική εποχή, ώστε να συναχθούν οι διαφορές της με τα σύγχρονά της πολιτεύματα αλλά και τα σημερινά.
Παράλληλα , η μελέτη των κειμένων φανερώνει μια μεγάλη απόκλιση της θεωρίας από τη δημοκρατική πράξη. Ενώ ο Πλάτων είναι γνωστό ότι δεν υπήρξε δημοκράτης, για τον Αριστοτέλη όμως επικρατεί στην έρευνα η άποψη ότι είναι περισσότερο ευνοϊκός απέναντι στη δημοκρατία από ό,τι ο δάσκαλός του και γενικώς θεωρείται ως υποστηρικτής της λεγόμενης "μετριοπαθούς" δημοκρατίας. Ο δεύτερος στόχος του βιβλίου είναι η διερεύνηση των απόψεων του Αριστοτέλη απέναντι στη δημοκρατία και η προσπάθεια να απαντηθεί το ζήτημα κατά πόσον αυτός είναι υποστηρικτής της δημοκρατίας.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Γιώργος Ν.Οικονόμου έχει σπουδάσει Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Συμμετείχε ενεργώς στο αντικτατορικό κίνημα. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια των Κ.Καστοριάδη,A.Tourain, P.Bourdieu,P.Vidal-Naguet,J.Derrda,J.Bouveresse. Εχει master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: