9/12/14Η μουσική με το βλέμμα
του Ροβήρου Μανθούλη

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
και η Πολιτιστική Ομάδα
ΦΡΑΓΜΑ

παρουσιάζουν

την ταινία του Ροβήρου Μανθούλη

Ιρλανδία
Η μνήμη ενός λαού

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014
ώρα 20:00
καφέ ΟΣΕ Λεχαινών

7/12/14

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ (1974-1984) κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κ.Ψυχογιού

Τι ήταν/είναι η μεταπολίτευση; Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι μεγάλο πολλαπλάσιο του 40, των χρόνων που μας χωρίζουν από το 1974. Ο Δημήτρης Ψυχογιός καταθέτει τη δική του άποψη με κείμενα που αναφέρονται στην πρώτη δεκαετία της – αποτελώντας συνάμα μέρος της, γιατί γράφτηκαν κατά τη διάρκειά της. Η επώδυνη εμπειρία της στρατιωτικής θητείας, οι χαμένες προσδοκίες για την ανανέωση της Αριστεράς, ο κόσμος των πολιτικών κινήσεων και περιοδικών, ο αδιέξοδος παραλογισμός της τρομοκρατίας, το πανηγύρι των εκλογών, ο επιστημονικός μοναχισμός και η τελική φυγή από όλα αυτά με ιστιοφόρο, καταγράφονται αυτοβιογραφικά και εντάσσονται στο zeitgeist της περιόδου.

1/12/14

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:Τα Ηπειρώτικα Γεφύρια-αλλάζοντας όχθες στην Πίνδο- Μια όμορφη εκδήλωση στα Λεχαινά

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

ΕΝΑΣ   ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

 Εναν ακόμη σημαντικό άνθρωπο , ερευνητή και συγγραφέα , που κατάγεται από την Ηλεία (γεννήθηκε στην Κρέστενα της Ηλείας το 1950  και  μεγάλωσε στα Λεχαινά που θεωρεί και πατρίδα του, όπως λέει) παρουσίασε  στο κοινό του Νομού μας η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα το περαασμένο Σάββατο 29/11 στα πλαίσια των μηνιάτικων εκδηλώσεών της "Σάββατα στον Σταθμό". Ηταν ο Σπύρος Μαντάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός ήμερα , που από το 1982  ασχολείται αποκλειστικά με την καταγραφή και μελέτη των λαϊκών πέτρινων τοξωτών γεφυριών της Πίνδου. Δημιουργία του, το Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων.
Στα πλαίσια του τελευταίου, έχει γράψει και εκδώσει τα βιβλία:
• Τα Ηπειρώτικα Γεφύρια -για να καλύψουν μιαν ανάγκη προέκτειναν τη φύση, (1984).
• Το Γεφύρι κι ο Ηπειρώτης -24 τομές στα “Ηπειρώτικα γεφύρια”, (1987).
• Η Σκάλα του Βραδέτου, (2003).
• Πέτρινα Γεφύρια, (2007).
• Πέτρινα Γεφύρια στη Βόρεια Ήπειρο, (2008).
• Του Γιοφυριού της Άρτας -τραγουδώντας το θρύλο, (2011).
Από το 2001, μαζί με άλλους φίλους, έχει ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων γεφυριών, στο οποίο είναι πρόεδρος. Επιμελείται τους τόμους που το Κέντρο εκδίδει, τα πρακτικά των ημερίδων.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον το κοινό που γέμισε την αίθουσα παρακολούθησε την εκδήλωση
Ο Σπύρος Μαντάς στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης μίλησε με θέμα "Τα Ηπειρώτικα Γεφύρια, αλλάζοντας όχθες στην Πίνδο" με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών από το πλούσιο ερευνητικό του έργο. Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ " Η μοναξιά των πετρογέφυρων".
Στην αρχή της εκδήλωσης ο  ποιητής και μέλος της Π.Ο.Φράγμα Χρήστος Ντάντος,   διάβασε ένα πυκνό και συγκινητικό κείμενό του αφιερωμένο στον, φίλο του και συμμαθητή του στα Γυμνασιακά χρόνια, ερευνητή και συγγραφέα  Σπύρο Μαντά.

 (φωτ. Ο ποιητής Χρήστος Ντάντος διαβάζει το κείμενο που έγραψε για τον ερευνητή και συγγραφέα Σπύρο Μαντά)

Κλείνοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Π.Ο.Φράγμα ο Διονύσης Κράγκαρης τόνισε ότι τέτοιες αφιερωματικές  προσπάθειες  όπως του Σπύρου Μαντά που καταγράφουν και  αναδεικνύουν μνημειακά δημιουργήματα της λαϊκης μας αρχιτεκτονικής και δημιουργίας συμβατής με το φυσικό περιβάλλον ,  συμβάλλουν στην αυτογνωσία μας και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής μας ως λαού, που έχει υπονομευθεί επί δεκατίες  για να προωθηθούν άλλες σκοπιμότητες τις συνέπειες των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

Οσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και ήσαν αρκετοί για να γεμίσουν τη ζεστή αίθουσα του καφέ-ΟΣΕ των Λεχαινών, μιλούσαν για μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχει οργανώσει η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα.