14/10/07

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ


Σάββατο 13 Οκτωβρίου. Για πέμπτη συνεχόμενη περίοδο, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις 'Σάββατα στον Σταθμό'".Εκεί, γύρω στις οχτώμιση με εννιά το βράδυ, στο καφενείο του σιδηροδρομικού σταθμού των Λεχαινών, θά ΄ρχονται οι συγγραφείς και οι ποιητές με τα βιβλία τους και οι βιβλιόφιλοι φυσικά, μηδέ των περίεργων εξαιρουμένων, και θα συζητούν για λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία, για όλες τις τέχνες και τις επιστήμες. Η Πολιστιστική Ομάδα Φράγμα θα φροντίζει για την οργάνωση κι ο Μήτσος θα φτιάχνει όπως πάντα τους καφέδες και τα ποτά. Αν φροντίσει κι ο ΟΣΕ κάποια στιγμή για το υπό κατάρρευση διατηρητέο κτίριο ακόμη καλύτερα.
Η αρχή πάντως έγινε φέτος κι ήταν απόλυτα επιτυχημένη με τον συγγραφέα και ποιητή Βασίλη Λαδά να συνομιλεί για το μυθιστόρημά του ,την Ασώματη κεφαλή με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Τσιλήρα και το κοινό. Θα ξερετε βέβαια, όσοι πιστοί, ότι κάθε φορά υπάρχει και συνέχεια στα ταβερνάκια της περιοχής. Αυτή τη φορά μας αποζημίωσε πλήρως η κυρά Γιωργία στη Μυρσίνη με τον κουσκουσέ της.

10/10/07

ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βασίλη Λαδά "Ασώματη κεφαλή"

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΡΑΓΜΑ
στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
που οργανώνονται φέτος για πέμπτη συνεχή περίοδο,
παρουσιάζει το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007, ώρα 8,30 μμ
στο καφενείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λεχαινών το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Βασίλη Λαδά «Ασώματη κεφαλή»

Ο συγγραφέας Βασίλης Λαδάς (γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα και εκτός από πεζά έχει γράψει και ποιήματα με το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφάνης), θα συνομιλήσει για το βιβλίο του με τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού «Δόντι» Ανδρέα Τσίληρα και το κοινό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στην κριτική της για το μυθιστόρημα του Βασίλη Λαδά , η Μάρη Θεοδοσοπούλου γράφει (Το Βήμα 27/5/07) :«…Στα τέλη του 1999 ο αφηγητής ανακαλύπτει σε εφημερίδα του 1954 επιστολές αγανακτισμένων πολιτών για το τσίρκο και το θέαμα της Ασώματης κεφαλής, που του εξάπτουν τη φαντασία για το μέλλον του δωδεκαετούς πρωταγωνιστή. Οπότε αρχίζει να φτιάχνει σενάρια για τη ζωή του παιδιού, πώς τάχατες σοφό από την εμπειρία του τσίρκου εξελίσσεται σε έναν πλάνητα ηδονιστή. Μέχρι που τυχαία μαθαίνει τι απέγινε και συρράπτοντας πληροφορίες ανιστορεί τον βίο και την πολιτεία του, παίζοντας με τα δίπολα του τόπου και του χρόνου. Το παιδί γιος Ελασίτη που σκοτώθηκε το 1943, μένει στα Προσφυγικά της Πάτρας. Τον δεύτερο χρόνο της χούντας θα ερωτευθεί μια έφηβη της καλής κοινωνίας από την Κάτω Πόλη και θα εκδιωχθεί κακήν κακώς από τη μητέρα με τη βοήθεια της Ασφάλειας. Δυό διαφορετικοί κόσμοι, οι αστοί της κεντρικής πλατείας του Γεωργίου Α΄, το 1968, και οι πρόσφυγες, θα συγχωνευθούν στην ντόπια κοινωνία του 21ου , που ο αφηγητής σκιαγραφεί σε άσπρο μαύρο, καταργώντας τις αποχρώσεις. Ωστόσο παραμένει αισιόδοξα ρομαντικός. Σε μια εποχή χωρίς κοινωνικούς αγώνες και οράματα, στην εποχή των χοντρών και των ξανθιών, όπως την αποκαλεί, πιστεύει πως η σωτηρία βρίσκεται στις ατομικές αντιστάσεις έστω κι αν προέρχονται από σαλεμένους και φτωχοδιάβολους, τους οποίους και ηρωοποιεί. Κάπου στο ενδιάμεσο, μεταξύ θυτών και αποδιοπομπαίων, τοποθετεί τους διανοούμενους, ζωντανεύοντας χαρακτηριστικούς τύπους. Τελικά η ιστορία της Ασώματης κεφαλής δεν είναι παρά το πρόσχημα για σκέψεις γύρω από μια παραπαίουσα κοινωνία. Ένα τελευταίο κεφάλαιο, ποιητικής σύλληψης, αποτυπώνει την πένθιμη διάθεση των μοναχικών και προδομένων».Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα.
Δ/νση: Λεχαινά Ηλείας
τηλ. 2623022250, 6932232595
www. ek-paradromis.gr
Lehaina.blogspot.com
e-mail info@.ek-paradromis.gr

9/10/07

40 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα

9 οκτωβρίου 1967

Όλα τα εξώφυλλα του "Εκ Παραδρομής"

Τώρα όλοι μπορούν να σχολιάσουν

Από σήμερα είναι δυνατός ο σχολιασμός των αναρτήσεων του "Ημερολογίου Πεδιάδος" από όποιον θέλει (με ένα κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και ύστερα στον σύνδεσμο: "Ανάρτηση Σχολίου" που εμφανίζεται κάτω αριστερά από το κείμενο της ανάρτησης).

O Eλύτης διαβάζει Eλύτη


Λακωνικόν

O καημός του θανάτου τόσο με πυρπόλησε, που η λάμψη
μου επέστρεψε στον ήλιο.

Kείνος με πέμπει τώρα μέσα στην τέλεια σύνταξη της
πέτρας και του αιθέρος,

Λοιπόν, αυτός που γύρευα, ε ί μ α ι.

Ω λινό καλοκαίρι, συνετό φθινόπωρο,

Xειμώνα ελάχιστε,

H ζωή καταβάλλει τον οβολό του φύλλου της ελιάς

Kαι στη νύχτα μέσα των αφρόνων μ' ένα μικρό τριζόνι
κατακυρώνει πάλι το νόμιμο του Aνέλπιστου.

7/10/07

«Αυτή τη φορά να μην ξεχάσουμε»
Μια «καμένη» έκθεση

5-26 Οκτωβρίου 2007
Αίθουσα Τέχνης «Ορίζοντας…» – Κατεχάκη 54, Αθήνα


Το καλοκαίρι που πέρασε όλοι νοιώσαμε ανίσχυροι, αμήχανοι, προδομένοι και φτωχότεροι. Αυτή τη φορά, το κύμα της φωτιάς δεν φάνηκε να αφήνει ορθό κανένα άλλοθι, καμία δικαιολογία κανέναν εφησυχασμό, όχι μόνο για την καταστροφή της ζωής, αλλά και του αρχαίου τοπίου, της ιδιαίτερης αίσθησης αυτού του τόπου, που όπως και να ’χει δεν είναι ιδιοκτησία ή κληρονομιά μας, αλλά κτήμα όλης της ανθρωπότητας. Και η κοινωνία αυτής της εποχής, αυτής της χώρας, ίσως μείνει στην μνήμη σαν μία κοινωνία ανάξιων κληρονόμων.
Αυτό, λίγο πολύ γνωστό σε όλους, δεν θα το συζητούσαμε ίσως, αν δεν βρισκόμασταν μπροστά σε δύο φαινόμενα:
1. Στην θριαμβευτική επέλαση των κατασκευαστικών εταιριών και των αιωνίων συμφερόντων, πάνω στην καμένη γη.
2. Στο εφήμερο της συνείδησης, που μπαίνει σε ψύξη, μόλις αλλάξει το πρόγραμμα των ειδήσεων της τηλεόρασης.
Σε μία προσπάθεια να συντηρήσουμε τη μνήμη, ημών των ιδίων πρώτα απ’ όλα, και αν γίνεται να απλώσουμε τον διάλογο, ξεκινά μία έκθεση «άμεσης δράσης» στον (υπό ένταξη) χώρο «Ορίζοντας…», Κατεχάκη 54, Αθήνα. Θα την εγκαινιάσουμε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 20:30 και θα την κρατήσουμε ανοικτή μέχρι τις 28 Οκτωβρίου (3 εβδομάδες). Σ’ αυτό το διάστημα καλούνται καλλιτέχνες κάθε εκφραστικού μέσου να καταθέσουν βιώματα μέσα σε ένα εναλλασσόμενο οπτικό πεδίο. Με τη φιλοδοξία αυτή, η έκθεση θα αποτελέσει ένα μικρό, γόνιμο, αντιπλημμυρικό ανάχωμα, ανάμεσα στην Οργή και την Αδιαφορία.

Συμμετέχουν: Βαλαωρίτης Nάνος, Κωστής, Χατζησταύρου Ιάκωβος, Ευθυμίου Τζίμης, Πολιτοπούλου Ελένη, Μπέσκος Γιάννης, Πούλος Ηλίας, Μήτρας Μιχαήλ, Γαζετοπούλου Γιούλια Κοψίδου Σοφία, Κολημένος Κώστας, Ζανέτου Μαριάντζελα, Ακύλα Έλενα, Λέτσιου Μαρία, Κουτσαυτίκης Κώστας, Κόρκου Αγγελική, Ζαρκαδά Μαρία, Πανόπουλος Ίων, Σταματόπουλος Αλέκος, Ανδρό, Κατσιφαράκη Κατερίνα, Στεργίου Κώστας, Γκουλιαλμάκη Λουίζα, Μπαρδάκη Αγγελική, Καραλουκά Μαρία, Σκαρλάτος Γιάννης, Μουσούλη Λίτσα, Χουρχούλης Γιώργος, Αποστολοπούλου Παναγιώτα, Γρίβα Έλλη, Λιλικάκης Κοσμάς, Καραμούζη Ράνια, Καραμούζη Ευγενία, Αποστολάκης Χρήστος, Κουτρούλης Γιάννης, Πολυχρονάτου Γιούλια.

Ώρες λειτουργίας: 18:30- 23:00, καθημερινά

Διοργάνωση: Αίθουσα Τέχνης «Ορίζοντας…»
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σημείωση: Η έκθεση θα περιοδεύσει ανά τη χώρα, όπου και όταν ζητηθεί. Πρώτος σταθμός της περιοδείας μετά την Αθήνα, ο Πύργος από 1 έως 8 Δεκεμβρίου, παράλληλα με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

3/10/07

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΡΑΓΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007, ώρα 8,30 μμ
Στο καφενείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λεχαινών

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Λαδά
«Ασώματη κεφαλή»
(μυθιστόρημα)
Ο συγγραφέας συνομιλεί για το βιβλίο με τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού «Δόντι» Ανδρέα Τσίληρα και το κοινό.


Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα
Δ/νση: Λεχαινά Ηλείας, τηλ.262302250, 6932232595
www.ek-paradromis.gr