29/4/13

Η οινοπαραγωγή στην Ηλεία και ο διατροφικός μας πλούτος

μια διαφορετική βραδιά στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα

 Επί δέκα συνεχή χρόνια η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα οργανώνει σε μηνιαία βάση εκδηλώσεις στο καφέ-Οσε των Λεχαινών, αλλά αυτή τη φορά η εκδήλωση  του περασμένου Σαββάτου, είχε κάτι παραπάνω. Γιατί μετά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του καφέ με εισηγητές τον  γεωπόνο Τάκη Λαϊνά (που αναφέρθηκε στη μυθολογία,  την ιστορία αλλά και τη βιολογία της παραγωγής κρασιού) και τον οινοπαραγωγό Διονύση Μπριντζίκη (που απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων του ακροατηρίου γοητεύοντας το κοινό με τις  εξειδικευμένες γνώσεις του ), η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο αίθριο του καφέ και βοηθούσης και της γλυκιάς βραδιάς, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εκλεκτά κρασιά του κτήματος Μπριντζίκη συνοδεία ποικιλίας  μεζέδων (ακόμη και αγριαγκινάρες έφερε κάποιος φίλος) που ετοίμασαν φίλοι και μέλη της Ομάδας. Ακόμη μια ιδιαιτερότητα της βραδιάς, ήταν ότι οι συμμετέχοντες συνέβαλαν  κατά βούλησιν στα οργανωτικά έξοδα στα πλαίσια της φιλοσοφίας της Ομάδας για αυτοοργάνωση.

19/4/13

Η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα
οργανώνει
το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, ώρα 8,30μμ
στο ΚΑΦΕ ΟΣΕ Λεχαινών

Βραδιά για την Οινοπαραγωγή στην Ηλεία
και τον διατροφικό μας πλούτο


εισηγητές: Διονύσης Μπριντζίκης, οινοπαραγωγός
       Τάκης Λαϊνάς, γεωπόνος

6/4/13

Από τον ΑΣΟ στο Φυλάκιο -ένας περίπατο στις γραμμές Είχα χρόνια να κάνω αυτόν τον περίπατο. Από τον ΑΣΟ στο Φυλάκιο του δρόμου προς  Ανδραβίδα, από τις γραμμές του τραίνου, που μας εγκατέλειψε κι αυτό εδώ και καιρό.
Από τον ΑΣΟ,ένα σημαδιακό κτίριο των αρχών  του περασμένου αιώνα.. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός. Χώρος συγκέντρωσης , αποθήκευσης και επεξεργασίας της σταφίδας.Με την οικία του διευθυντή και στο ισόγειο τα γραφεία. Από χρόνια έρημα και ερειπωμένα.
 Το κτίριο έχει περιέλθει στην κυριότητα του τοπικού Δημου και προσφάτως εντάχθηκε σε πρόγραμμα ανάπλασης και σύμφωνα μ΄αυτό οι τρεις τελευταίες αποθήκες θα μετατραπούν σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων..
 Εδώ και χρόνια στις αίθουσές του στεγάζονται και κατασκευάζονται τα άρματα του τοπικού καρναβαλιού εξ ου και η λέξη ΕΘΙΜΟΤΟΠΙΚΟΣ  στην πόρτα, παραπέμπει στον σύλλογο που έχει αναλάβει την οργάνωσή του.Σε μια απ΄αυτές τις αίθουσες παίχτηκε την άνοιξη του 1965 από μαθητές του Λυκείου Λεχαινών η τραγωδία "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" , στην ίδια αίθουσα την άνοιξη του 1972 οργανώσαμε τον "Χορό της Πασχαλιάς" , το χορό των παιδιών της"Μορφωτικής Ενωσης Λεχαινών ο Ανδρέας Καρκαβίτσας". Στις αίθουσες αυτές η ΕΠΟΝ οργάνωνε τις "Εύθυμες βραδιές "  της στα χρόνια της Κατοχής...Ηρωϊκές εποχές...

3/4/13

Η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα

οργανώνει

το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, ώρα 8,30μμ
στο ΚΑΦΕ ΟΣΕ Λεχαινών

Βραδιά για την Οινοπαραγωγή στην Ηλεία
και τον διατροφικό μας πλούτο


εισηγητές: Διονύσης Μπριντζίκης, οινοπαραγωγός
       Τάκης Λαϊνάς, γεωπόνος